Amandelspijs

Amandelspijs kom je tegen in veel lekkere producten.
Banketstaven, gevulde speculaas en gevulde koeken bijvoorbeeld.
Je kan het natuurlijk kant-en-klaar kopen maar zelf amandelspijs maken is veel leuker en lekkerder.
Bovendien is het ook nog eens heel erg makkelijk.

Met een keukenmachine heb je zo een portie amandelspijs gemaakt. Je hebt er weinig voor nodig en het kost je echt geen moeite. Je kan het maken met blanke amandelen of kies voor amandelmeel, dan ben je nog sneller klaar. Hier vind je mijn amandelspijs recept, zeker eens proberen.

Tip: koop je toch kant-en-klaar spijs kies dan altijd voor amandelspijs. In gewoon ‘banketbakkersspijs’ zitten in plaats van amandelen goedkopere ingrediënten als abrikozenpitten en witte bonen. Een stuk minder lekker en ook nog eens veel plakkeriger.



Benodigdheden voor 2 stuks

8 plakjes roomboter bladerdeeg
ca. 350 gram
Amandelschaafsel
50 gram
200 gr
bloem
1
ei
Beetje poedersuiker



Voor het amandelspijs

amandelmeel of blanke amandelen
amandelmeel of blanke amandelen
fijne kristalsuiker
fijne kristalsuiker
1
ei
1
citroen


Bereidingswijze
Maak het amandelspijs ruim van tevoren en laat dit minimaal één uur in de koelkast liggen.

Gebruik je blanke amandelen maal dit dan eerst tot een fijn amandelmeel in je keukenmachine. Voeg de suiker toe aan het amandelmeel en rasp er de schil van één citroen boven, dit geeft je amandelspijs een lekker fris smaakje. Hou je niet van citroen dan kan je de citroenrasp weglaten. Gebruik alleen het geel van de schil, het witte deel is juist weer erg bitter.

Breek nu een ei boven de mengkom van je keukenmachine en meng met het hakmes tot amandelspijs. Zodra het spijs makkelijk kneedbaar is rol je het tot een worst. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal één uur in de koelkast liggen. Haal hierna uit de koelkast en verdeel in twee porties. Rol beide porties tot twee worsten van zo'n 40 centimeter.

De roomboter amandelstaven maken

Verwarm je oven voor op 190 graden en laat acht plakjes bladerdeeg ontdooien. Zet ook vast een bakplaat klaar die je hebt bekleed met bakpapier.

Kneed vier plakjes bladerdeeg samen tot een bal en herhaal dit voor de andere vier plakjes. Bestuif je aanrecht met bloem, druk een bal bladerdeeg plat en strooi er nog wat bloem over. Rol uit tot een plak die net iets langer en zo'n 15 tot 20 centimeter breed is.

Leg een worst amandelspijs in het midden van het deeg en snijd met een mesje een mooie rechthoekige plak van het deeg. Klop intussen een ei los in een kommetje. Vouw een lange zijde van het deeg over het spijs, smeer de rand van de andere lange zijde in met wat van het geklopte ei en vouw het deeg dicht.

Vouw nu beide uiteinden dicht en smeer ook in met wat van het geklopte ei. Leg de roomboter amandelstaaf op het bakpapier met de naad aan de onderzijde. Smeer de amandelstaaf twee keer in met het geklopte ei en strooi er wat amandelschaafsel over. Herhaal alles voor de tweede amandelstaaf.

Schuif de roomboter amandelstaven in het midden van je voorverwarmde oven en laat ongeveer 25 minuten bakken. Haal de bakplaat er na 20 minuten uit, strooi er een klein beetje poedersuiker over en schuif nog vijf minuten in de oven. Het poedersuiker zorgt voor een extra krokant korstje.

Hou de amandelstaven de laatste minuten goed in de gaten zodat de geschaafde amandelen niet aanbranden. Haal de amandelstaven uit de oven en laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat. Laat daarna verder afkoelen op een taartrooster.

De amandelstaven zijn verpakt in aluminiumfolie een paar dagen houdbaar in je koelkast. Vijf minuutjes opwarmen op 160 graden en smullen maar.