Chia zaden zijn hele kleine zwarte en witte zaadjes die in de Aztec en Maya tijden een onmisbaar element was in het dieet.
De Chia zaden vallen onder de categorie superfood. Dit zijn producten die buitengewone hoeveelheden nutriënten bevatten. Een eetlepel Chia zaden bevat:
★ 2x zoveel eiwitten dan welke graansoort dan ook;
★ 3x zoveel antioxidanten dan 100 gram blauwe bessen;
★ 5x zoveel calcium dan een glas melk;
★ 2x zoveel kalium* dan een banaan;
★ 3x zoveel ijzer dan in spinazie.
* Kalium is nodig voor een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.
Daarnaast zitten Chia zaden bomvol met Omega 3 en 6 essentiële vetzuren en bevatten ze ook borium; een essentiële mineraal die helpt bij het overdragen van calcium aan de botten.
Chia zaden in vers sap of een smoothie
Je kunt de Chia zaden toevoegen aan een glas versgeperste sinaasappelsap of een zelfgemaakte smoothie.
Je kunt het beste de zaden een minuut of twee laten weken zodat deze het vocht kunnen opnemen. Wanneer je de zaden langer laat weken, zal er een gelei ontstaan die je met een lepel kunt eten.
De Chia zaden smaken in dit geval naar de sap waarin je het hebt gestrooid.
Chia zaden in salades en yoghurt
Daarnaast kun je er ook voor kiezen de Chia zaden aan maaltijden toe te voegen.
Het is een lekker knapperige toevoeging aan salades en in yoghurt, maar kan ook heel lekker zijn in een soep of saus.