Wat zijn Smoothies

Een groene smoothie is een drankje van:

★ Bladgroente zoals spinazie, sla of andijvie
★ Fruit
★ En water



De smaak van fruit overheerst enorm,
waardoor het al snel een zoet drankje wordt als je er veel fruit in doet.
Door dit in een blender of met een staafmixer te bereiden kan je letterlijk binnen een paar minuten een super vitaal drankje drinken.
In een paar minuten krijg je het driedubbele terug aan:

★ Meer energie
★ Een beter immuunsysteem
★ Een betere huid
★ Een betere stoelgang
★ Een betere bloeddruk
★ Preventie van diverse ziekten

Hoe maak je een groene smoothie

Groenten kun je wel volop eten. En alle vezels die er in zitten zijn heel belangrijk.
Mix de spinazie, komkommer of andere groene groenten door de smoothie.
Maar hoe maak je nou de groene smoothie? Hieronder het stappenplan om zelf een groene smoothie te maken.

Stap 1:
Kies de basis vloeistof voor je groene smoothie
Water is goedkoop en gezond. En het tast de smaak van het verse fruit in je smoothie niet aan.

Gebruik wel zo vers mogelijk sap, het liefst zelf geperst. Sapjes uit de supermarkt zitten vaak bomvol suikers en hebben weinig vitaminen.

Groene smoothies zijn perfect om allerlei giftige stoffen, variërend van uitlaatgassen en sigarettenrook tot bewerkte voeding vol kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen (e-nummers) te verwijderen uit je lichaam.


Stap 2:
Kies de groente
Denk aan spinazie, boerenkool, andijvie, etc.

De smoothie bestaat uit 40% groente en 60% fruit.
Je kunt beginnen met een lager percentage groente en dit steeds meer opbouwen.

Je lichaam heeft een variëteit aan groente nodig, maak dus niet altijd dezelfde groene smoothie maar blijf variëren qua groente en fruit.


Stap 3:
Kies het fruit
Banaan, mango, perzik, peer, appel, papaya of kiwi: zorgt ervoor dat je smoothie wat dikker wordt. Dit maakt je smoothie ook wat zoeter.

Avocado: zorgt er ook voor dat je smoothie wat dikker wordt en geeft het daarbij extra calorieën en (gezonde!) vetten zodat je smoothie een maaltijdvervanger wordt.

Door groente toe te voegen wordt je smoothie ook dikker, dus hoe meer groente je toevoegt, hoe minder ‘fruit’ je nodig hebt.

Stap 4:
Kies de smaak
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld banaan met aardbeien of mango met ananas.

Denk aan kaneel, vanille of cayennepeper.

Stap 5:
Extra toevoegingen
Hoewel je natuurlijk al veel vitamines binnen krijgt door het fruit en de groente in de smoothie, zou je er nog extra vitamine B12 en ijzer aan toe kunnen voegen als je geen dierlijke producten eet.

Goji bessen, hennepzaad, Chia zaad, Cacao nibs maca poeder, enz.

Bijvoorbeeld amandelen, sesamzaadjes, chia, enz.

Superfoods kunt je kopen bij natuurwinkels, Kruitvat of AH maar ook online winkels zoals bij superfood

Hoe maak je een fruit smoothie

In de zomer zijn fruit smoothies prettige en wat lichter bij het ontbijt.
‘s Winters kun je beter voor havermout en dat soort steviger smoothies gaan voor het ontbijt.

Tip
hoe je ‘s zomers snel een koel smoothie kan maken met vers fruit zoals banaan en fruit uit blik zoals ananas: altijd bij de hand en supersnel klaar.
Ananas uit blik met verse muntblaadjes maken een frisse, lekkere combinatie.
Banaan dient niet zozeer als smaakmaker, maar het zetmeel in de banaan dient eerder als bindmiddel.
Voeg wat extra water toe: water gaat zeer luchtig schuim maken, waardoor een smoothie lichter wordt.
Voor een gezondere smoothie gebruik je liefst vloeibare honing
Geen verse kiwi of verse ananas gebruiken: dit fruit bevat enzymes dat de melk en de yoghurt zal doen schiften. Als het ananas of kiwi fruit gekookt is, is de enzyme "dood" en kan je het fruit wel in een smoothie verwerken dat je enkele uren op voorhand kan klaarmaken. Fruit uit blik is altijd gekookt, dus bevat geen enzymen.
Doe al het fruit in de blender en voeg dan een beetje melk, water en yoghurt toe. Voeg net zoveel melk toe tot het fruit onder staat en de blender het fruit makkelijk kan mixen. Mix en proef. Voeg indien gewenst meer melk toe voor een meer vloeibaar drankje of meer yoghurt en banaan voor een dikker, smeuïger drankje. Voeg meer honing of suiker toe als je een zoeter fruitdrankje wil drinken.
Maak je het drankje op voorhand, mix het dan zonder ijs en laat afkoelen in de ijskast. Je kan ook het fruit eerst in stukjes snijden en invriezen alvorens te verwerken zonder ijs.